Hoe voer ik de geschatte energieproductie in voor een systeem?

Lees meer over wat de geschatte energieproductie in Enlighten betekent

U kunt in Enlighten de geschatte energieproductie opgeven zodat u deze kunt vergelijken met de werkelijke systeemprestaties.

U hebt twee opties voor het opgeven van de geschatte productie:

1. Geef een productieschatting op voor elke serie in het systeem. Bij deze optie haalt Enlighten schattingen op via de National Renewable Energy Laboratory (NREL) PVWatts™-rekenmachine.
  2. Geef een schatting op voor het volledige systeem op basis van uw eigen rekenmodel voor geschatte productie.

Productieschattingen op serieniveau invoeren

Productieschattingen op serieniveau invoeren:

1. Ga naar Instellingen (Instelling-pictogram) en scrol omlaag naar Productieschatting en -drempel. Selecteer Productieschattingen op serieniveau.

2. Voer een jaarlijkse achteruitgangsfactor in of gebruik de standaardwaarde van 0,5%.
  3. Klik op Wijzigingen opslaan.
  4. Klik op Seriegegevens om het venster Productieschatting uit te vouwen.
  5. Selecteer PVWatts gebruiken om de geschatte energieproductie te berekenen via het NREL PVWatts-model.

• Voer de omvang van de gelijkstroomserie in kW in. Als u de fabrikant en het model van de PV-module hebt ingevoerd, berekent Enlighten automatisch de omvang van de gelijkstroomserie door het aantal modules in de serie te vermenigvuldigen met het opgegeven nominale vermogen van de PV-module.
    • Selecteer Standaard of Efficiënt bij Moduletype. In het moduletype zijn de efficiëntie, het celmateriaal en de temperatuurcoëfficiënt opgenomen. U kunt deze eigenschappen vinden in het gegevensblad van de PV-module.

Type module

Efficiëntie

Type afdekking

Temperatuurcoëfficiënt

Standaard (poly- of monokristallijne silicium)

ongeveer 15%

Glas

-0,47%/◦C

Premium (monokristallijne silicium)

ongeveer 19%

Anti-reflecterend

-0,35%/◦C

• Selecteer Standaard als u niet weet welk type PV-module dit systeem heeft.
    • Voer de schatting voor systeemverlies in. In Systeemverlies zijn de andere prestatiefactoren opgenomen die niet expliciet worden berekend in PVWatts. Als u geen manier hebt om het systeemverlies te berekenen, kunt u 14% invoeren. Dit is de NREL-standaardwaarde.
  6. Als u uw eigen model gebruikt, selecteert u Waarden van een ander model gebruiken en voert u de maandelijkse zonnestraling en de voorspelde energieproductie in.
  7. Klik op Wijzigingen opslaan. Als u PVWatts hebt geselecteerd, haalt Enlighten een schatting voor de serie op.

Productieschattingen op systeemniveau invoeren

Productieschattingen op systeemniveau invoeren:

1. Scrol op het formulier voor systeemactivering of in Instellingen (Instelling-pictogram) van het systeem omlaag naar Productieschatting en -drempel en selecteer Productieschattingen op systeemniveau om het schattingsformulier weer te geven.

2. Voer de geschatte energieproductie in kWh in voor elke maand van het jaar.
  3. Voer een jaarlijkse achteruitgangsfactor in of gebruik de standaardwaarde van 0,5%.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan.

Ontdek hoe Enlighten de geschatte productie gebruikt.